40 GODINA LASTE SOPOTU godini kada je napunila 75 godina svog poslovanja, Lasta ovog  septembra obeležava još jedan značajan jubilej 40 godina rada i postojanja njene Radne jedinice “Laste-Sopot”. Ova poslovna celina rasla je i razvijala se prateći razvoj društva i obavljajući revnosno svoje usluge u skladu sa potrebama svojih sugrađana i svih putnika sa teritorije ove beogradske opštine i kada je to bilo nemoguće.
Na početku 80-tih godina rukovodstvo SP Laste sprovodeći svoju razvojnu politiku širenja mreže linija, započinje razgovore sa čelnim ljudima opštine o otvaranju radne jedinice udruženog rada u sklopu tadašnjeg OOUR-a “Avala” u Sopotu. Do konkretnih rezultata tih dogovora došlo je u septembru 1982. godine, otvaranjem  objekta  autobuske stanice sa peronima, za potrebe lokalnog i prigradskog prevoza u ovom delu Šumadije.Počelo se skromno u skladu sa voznom i pratećom infrastrukturom, otvararanjem nekoliko linija u lokalnom prevozu i dva polaska autoputem ka Beogradu. Radnici za tehničko  održavanje  radili su na otvorenom  i improvizovanom kanalu. Izgradnjom objekta za potrebe voznog parka, koji je finansiran sredstvima komunalnog doprinosa, radnici su dobili savremenije radne uslove 29. novembra 1987. godine, kada je svečano otvoren ovaj objekat. U to vreme, svakoga jutra oko tri hiljade  građana Sopota koristilo je stanične i prevozničke usluge za potrebe svojih radnih i drugih obaveza. Krajem iste godine opština Sopot dobija nove autobuse od Grada Beograda, kada počinje da se širi mreža prigradskih linija i polazaka, zahvaljujući izgrađenoj i dobro povezanoj mreži saobraćajnica na lokalnom i međumesnom nivou.
Tokom 90-tih zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji i uvedenih sankcija, kao i svi privredni subjekti Lasta je prolazila kroz težak period poslovanja zbog nestašica goriva i rezervnih delova. Sve njene poslovne celine, pa samim tim i RJ Lasta-Sopot,trpele su posledice tog vremena. Uprkos tome Lasta je uspela da održi svoje poslovanje u celom sistemu solidarnošću i ispomaganjem svih radnih organizacija, pružajući uslugu prevoza svojim putnicima čak i u nemogućim uslovima.Sa dolaskom 2000-tih, posle konsolidacije i umerenog rasta svog poslovanja, “Lasta-Sopot”  beleži ubrzan rast i razvoj. Počinje period nabavke novih autobusa, otvaranja novih tržišta i novih vidova prevoza.
Lasta Sopot danas obavlja usluge u lokalnom, prigradskom, ugovorenom ( posebnom) i vanlinijskom prevozu. Održava oko 100 linija na teritoriji opštine Sopot sa više od 200 polazaka dnevno i tako ostvari 100.000 kilometara mesečno. Na linijama ka Beogradu održava 45 polazaka dnevno, od toga 39 autoputem, gde ostvari 280.000 kilometara mesečno. Na linijama ka Mladenovcu održava 21 polazak dnevno, a ka Lazarevcu održava polaske za zaposlene u REIK-u Kolubara sa ostvarenih preko 33.000 pređenih kilometara mesečno. Takođe “Lasta-Sopot” ostvari veliki broj vanlinijskih vožnji pružajući usluge prevoza Udruženjima penzionera iz Sopota, raznim sportskim klubovima, organizacijama i udruženjima, gde realizuje i po nekoliko hiljada kilometara mesečno. Tradicionalno, Lasta je zvanični prevoznik učesnika jednog od najstarijih srpskih filmskih festivala SOFEST-a.
Svojim  decenijskim postojanjem i odgovornim odnosom prema usluzi koju obavlja, RJ Lasta-Sopot, stekla je ugled i poverenje stanovnika ovog dela Šumadije. Doprinela je razvoju i unapređenju uslova života opštine u kojoj posluje, stoga je veoma cenjena od strane lokalne zajednice sa kojom ima uspešnu dugogodišnju saradnju. Kao jedna od najvažnijih tekovina  poslovanja Lasti-Sopot je, negovanje dobrih odnosa sa lokalnom zajednicom i svojim putnicima, čime održava visoku poslovnu reputaciju svoje matične kuće -SP Laste.
Radna jedinica “Lasta-Sopot” u petu deceniju poslovanja ulazi sa 96 zaposlenih, 37 autobusa gradsko-prigradskog tipa i svom pratećom tehničkom infrastrukturom. Svi zaposleni u ovoj radnoj jedinici, spremni su da odgovore na sve izazove koji su pred njima i u narednim  godinama pa i decenijama. Dosledno sprovodeći planove stabilnog poslovanja i prateći visoke standarde prevozničke usluge u prvih 40 godina, potvrda su Lastinog sigurnog “leta” na ovom prostoru.