LASTA PODRŽALA MEĐUNARODNI MEMORIJALNI MARATON MIRA
"Sećanje na žrtve Nato agresije 1999. godine"

Povodom 25. godišnjice  Nato agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju, Atletski klub "Plemenito srce" organizovao je Međunarodni humanitarni memorijalni maraton mira "Sećanje na žrtve Nato agresije 1999. godine" u znak sećanja na žrtve i heroje ovog tragičnog događaja, ali i na druga velika stradanja srpskog naroda od davnina do danas. Članovi ovog kluba su od 24. do 28. marta 2024. godine u čast heroja otadžbine koji su dali svoje živote za slavu, ponos i dostojanstvo Srbije, istrčali maraton od Beograda do Soluna. Na tom putu položili su cveće i upalili sveće za duše naših predaka na spomen kosturnicama i vojničkim grobljima. Sveće su upalili i u našim znamenitim manastirima i crkvama, gde su služeni molebani i molitve za srećniju budućnost srpskog naroda i zemlje Srbije.
 Lasta je bila deo ovog projekta i svojom uslugom obezbedila da se na dostojan način obeleži 25 godina Nato agresije 1999. godine i svi drugi značajni događaji za istoriju našeg naroda, počev od Kosovske, Cerske i Kolubarske bitke, do Boja na Mišaru, Bitke na Kajmakčalanu, Drugog svetskog rata, Paštrika, Košara...


Maraton je startovao ispred hrama Svetog Save u Beogradu uz učešće deset atletičara, od kojih su bile četiri devojke i šest muškaraca. Odvijao se etapno preko Pokajnice, Smedereva, Jagodine, Paraćina, Drenovca, Varvarina, Ćićevca, Lučina, Ražnja, Deligrada, Niša, Leskovca, Vranja, Grdeličke klisure, graničnog prelaza Prohor Pčinjski, Kumanova, Velesa, Starog Nagoričane, Polikastra do Soluna.
Svaki maratonac trčao je po 25 kilometara za 25 GODINA SEĆANJA NA ŽRTVE NATO AGRESIJE, a neki i više od toga. Na putu od Beograda do Soluna maratonci su obišli više od 30 porušenih i bombardovanih objekata, posetili 10 spomenika žrtvama agresije, 20 crkava i manastira: Hram Svetog Save u Beogradu, Spomenik ispred RTS-a, Spomenik 88 stradale dece, sabornu crkvu Svetog Georgija u Smedervu, crkvu Svetog Petra i Pavla u Jagodini, manastir Đunis, Ćele kulu u Nišu, Spomenik žrtvama Nato agresije u Grdeličkoj klisuri, manastir Sveti Prohor Pčinjski, Spomen kosturnicu Zebrnjak, Spomenik Velikog rata Polikastro, Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu.
Svi maratonci su bili pobednici u ovom kolosalnom otadžbinskom poduhvatu. Pobedili su plemenitim srcem, sportskim duhom, ljubavlju prema slobodi, svom narodu, domovini, odajući na taj način poštu precima čije kosti su rasute po planinskim i vodenim bespućima, Svi su dali svoj maksimalni doprinos "Da se ne zaboravi" u maratonu koji nije bio takmičarski već humanitarni i memorijalni.
Atletski klub "Plemenito srce" sa Lastom uspešno sarađuje 25 godina. Lasta je mnogo puta učestvovala u obeležavanju godišnjica stradanja srpskog naroda. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta od "Plemenitog srca" stigla je zahvalnica menadžmentu i svim Lastinim zaposlenima za učešće u  Memorijalnom maratonu. Posebna zahvalnost upućena je vozaču Strahinji Saviću za dostojanstveno predstavljanje kompanije, besprekornu vožnju i izuzetnu profesionalnost na tom veoma zahtevnom putu.