SA LASTOM NA SAMIT NESVRSTANIH ZEMALJA

 

 
 

Dvodnevni  ministarski Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, kojim je obeleženo 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, održan je u Beogradu od 11. do 12. oktobra na Beogradskom sajmu. Oficijelni prevoznik ovog skupa, jednog od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, bila je Lasta.

Kao i pre 6 decenija, kada je od 1. do 6. septembra 1961. godine održana Prva konferencija Nesvrstanih zemalja u Beogradu, zatim pre jedne decenije 2011. godine kada je obeleženo pola veka postojanja ovog pokreta velikim ministarskim skupom u srpskoj prestonici, i ovog puta povodom još jednog  jubileja 60. godina Pokreta Nesvrstanih, Lasti je poverena organizacija prevoza učesnika Samita
 

 

Kompletan prevoz za delegacije više od 100 zemalja-članica Pokreta nesvrstanih i 17 zemalja posmatrača, koje su brojale 4 hiljade učesnika Samita, obezbedila je SP Lasta sa svakodnevno angažovanih 20 visokoturističkih autobusa od 08. do 12. oktobra 2021. godine. Transferi su realizovani na relaciji Aerodrom Nikola Tesla – beogradski hoteli, zatim hoteli – Beogradski sajam  (gde je održan Samit Nesvrstanih zemalja), kao i za potrebe turističkog razgledanja Beograda i okoline, i na kraju od hotela do Aerodroma.

Na Samitu je učestvovalo 105 zemalja sa tri kontinenta, 9 delegacija međunarodnih organizacija i više od 40 ministara spoljnih poslova zemalja članica Pokreta Nesvrstanih i zemalja posmatrača. Na Samitu prvi put je učestvovala Rusija u svojstvu posmatrača, koji je dobila u julu ove godine na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Suorganizatori ovogodišnjeg jubilarnog skupa su Srbija i Azerbejdžan. Srbija je bila i domaćin Samita, a Azerbejdžan je zemlja koja trenutno rukovodi Pokretom nesvrstanih do 2022. godine.
 

Pre šest decenija lideri 25 zemalja afirmisali su ideju protivteže u tada blokovski podeljenom svetu, a i danas  Pokret zastupa principe poštovanja integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija, vojnih intervencija i mešanja u unutrašnju politiku drugih zemlja… – poručili su učesnici Samita.

Samit je bio i prilika da se zemlje učesnice podsete  osnivača Pokreta nesvrstanih, Josipa Broza Tita predsednika tadašnje Jugoslavije, Džavaharlala Nehrua bivšeg premijera Indije i  Gamala Abdela Nasera bivšeg predsednika Egipta i svih drugih lidera koji su odlučili da ponude svetu alternativu, kojim je iz Beograda te davne 1961.godine krenuo najveći deo čovečanstva – putem mira, saradnje, humanosti i gradnje pravednijeg sveta.

Pokret danas ima 120 država članica, 17 zemalja posmatrača među kojima je i Srbija od 2001. godine.