SRPSKI  KUVARI  SA LASTOM NA SVETSKI  KUP


Mladi srpski kuvari otputovali su Lastom na Svetski kup u kulinarstvu koji se održava u Luksemburgu od 26-30. novembra 2022. godine pod pokroviteljstvom  Svetske asocijacije kuvara. Juniorska srpska selekcija koju čini 24 kuvara takmičiće se kao tim “Junior Chefs” Kluba Srbije u kategoriji regionalnih timova.
Na prošlom svetskom prvenstvu, srpski kuvari osvojili su srebrnu medalju i tako postigli do sada najveći uspeh na ovom svetskom takmičenju. Za putovanje dugo više od 1500 kilometara od srpske prestonice, odlučili su se baš za Lastu, jer  je za prevoz na najveća svetska i evropska takmičenja ona najpouzdaniji partner.

Na ovogodišnjem svetskom šampionatu takmičiće se oko 55 različitih nacija sa pet kontinenenata u Luksemburgu, odnosno Kirhbergu gde se održava planetarni Gastro festival koji ispunjava najviše standarde svetskog događaja u halama izložbenog i trgovačkog centra LuxExpo The Box.
Najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu Villeroy & Boch Culinary World Cup jedno je od najvećih i najvažnijih kulinarskih takmičenja na svetu. Ove godine okupiće 30 reprezentacija, 15 juniorskih i 15 regionalnih timova, koji će tokom takmičarskih pet dana praviti svoje jelovnike od tri jela u jednoj od osam kuhinja postavljenih za takmičenje.“Junior Chefs“ Klub Srbije je udruženje koje okuplja mlade i talentovane kuvare i poslastičare Srbije. Osnovano je 2012. godine i danas broji više stotina članova (aktivnih i pasivnih). Osnovni cilj udruženja je da mladim kuvarima omogući pristup i učenje novih trendova gastronomije kao i odlazak na najprestižnija međunarodna kulinarska takmičenja.
Ovo udruženje neguje standarde društveno odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici svojim učešćem u mnogim humanitarnim akcijama.  
U toku protekle decenije svog postojanja, pripremali su i poslužili za Božićne i Uskršnje praznike više od 10.000 obroka za štićenike raznih ustanova i domova, na svoju inicijativu. Priključivali su se i drugim humanitarnim akcijama koje su drugi organizovali:  za SOS-dečje selo, kao i za ugrožene od poplava i migrante u prihvatnim centrima i druge akcije.


SP Lasta našim mladim kuvarima želi  da na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u kuvanju osvoje zlatnu medalju!