LASTA OBELEŽILA SLAVU

 

 

Lasta je danas na prigodan način obeležila slavu preduzeća, Prenos moštiju  svetog oca Nikolaja, u narodu poznatiju  kao letnji Sveti Nikola.  Svečanost je organizovana u Autocentru na Niškom putu, uz prisustvo članova Nadzornog i Izvršnog odbora, rukovodioca sektora, predstavnika Samostalnog i Nezavisnog sindikata, zaposlenih i sveštenika  Slobodana iz crkve „Svete velikomučenice Nedelje“. U duhu tradicije i slavskog obreda, otac Slobodan prerezao je slavski kolač, osveštao slavsko žito, blagoslovio slavsku trpezu i sve prisutne.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Vladan Sekulić, generalni direktor SP Lasta, koji je gostima i svim zaposlenima Laste poželeo srećnu slavu sa željom da im Sveti Nikola podari dobro zdravlje i uspeh na poslu.

Sveti Nikola rodio se u Patari, u Likiji. Kada su mu umrli roditelji svoje bogato nasledstvo podelio je sirotinji i posvetio se svešteničkom pozivu. Borio se za istinu i pravdu, pomagao bolesnim, sirotim i nemoćnim ljudima. Za života smatrali su ga svetiteljem. Narod je verovao da snagom svoje molitve može da stiša i izazove morske bure, spasi nasukane  lađe i brodove. Do duboke starosti upravljao je crkvom kao arhiepiskop i pomagao narodu. Umro je 19. decembra 345. godine, sahranjen je u sabrnoj crkvi mirlikijske mitropolije. U 11. veku, kada su Turci osvojili Malu Aziju, njegove mošti prenete su u Bari.
 


 

Sveti Nikola rodio se u Patari, u Likiji. Kada su mu umrli roditelji svoje bogato nasledstvo podelio je sirotinji i posvetio se svešteničkom pozivu. Borio se za istinu i pravdu, pomagao bolesnim, sirotim i nemoćnim ljudima. Za života smatrali su ga svetiteljem. Narod je verovao da snagom svoje molitve može da stiša i izazove morske bure, spasi nasukane  lađe i brodove. Do duboke starosti upravljao je crkvom kao arhiepiskop i pomagao narodu. Umro je 19. decembra 345. godine, sahranjen je u sabrnoj crkvi mirlikijske mitropolije. U 11. veku, kada su Turci osvojili Malu Aziju, njegove mošti prenete su u Bari.