LASTINA PODRŠKA NAJPRESTIŽNIJEM KONGRESU NEUROHIRURGA U SRBIJI


Povodom 100 godina hirurgije u Srbiji i 85 godina Klinike za neurohirurgiju u Beogradu se od 30. oktobra do 03. novembra 2023. godine održava nedelja neurohirurgije u kojoj centralno mesto zauzima Deseti kongres neurohirurga. Kongres je organizovan pod nazivom: Usredsređenost, Posvećenost, Usavršavanje, uz prisustvo više od 1.000 učesnika iz Srbije, regiona i sveta, od kojih su 330 predavači, zatim predstavnici neurohirurških klinika i odeljenja, kao i predsednici i predstavnici međunarodnih i kontinentalnih asocijacija. Organizator ovog događaja najvišeg ranga u oblasti neurohirurgije je Udruženje neurohirurga Srbije.
Lasta je prepoznala značaj ovog prestižnog događaja na kojem učestvuju najveća imena svetske neurohirurgije i dala podršku obezbeđivanjem autobusa visokoturističke klase za prevoz učesnika iz 60 zemalja sveta. Tokom četiri dana realizacije neurohirurške nedelje Lasta svakodnevno u proseku angažuje četiri do pet autobusa za transfere učesnika od hotela Crown Plaza, mesta održavanja Kongresa do Narodnog pozorišta i najreprezentativnijih beogradskih restorana. Dodatno je na raspolaganje stavila i jedan autobus za prevoz učesnika koji su smešteni u hotelu Radison Blu Old Mill.
Svečano obeležavanje jubileja počelo je 31. oktobra bogatim naučnom programom kojim su na predavanjima prezentovana najnovija dostignuća iz oblasti neurohirurgije. Predavači su učesnicima pružili mogućnost da se upoznaju sa savremenim trendovima i dobrim iskustvima struke i nauke u cilju podizanja obrazovnih i stručnih standarda. Istog dana organizovana je i svečana Akademija u Narodnom pozorištu.
Tokom neurohirurške nedelje svaki dan je posvećen jednoj od klinika i centara za neurohirurgiju u Srbiji, kao i zajedničkim sastancima sa međunarodnim asocijacijama koje predstavljaju najznačajnija profesionalna i neurološka udruženja sveta. U ovom događaju učestvuju klinički cetri iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Zemuna.
Glavne teme su neuroonkologija, vaskularna neurohirurgija, neurotrauma i intezivnna nega, spinalna neurohirurgija, hirurgija perifernog nervnog sistema, upotreba 5G tehnologije u savremenoj neurohirugiji.......
Kongres je kruna dosadašnjeg rada i postignuća Udruženja neurohirurga Srbije i događaj od izuzetnog značaja za promociju Srbije i Beograda.
 Svojim učešćem Lasta je još jednom potvrdila visok stepen društvene odgovornosti i spremnost da na najbolji način podrži one vrednosti i događaje koji su na dobrobit građana Srbije.